Mindfulness Çalışma Grubu

Ağustos 2025

Bir keresinde yemek masasında birisi benden mindfulness’u birkaç kelimeyle tanımlamamı istemişti. “Anı yaşamak” ya da ‘şimdiki zamanda olmak’ gibi ifadeler farkındalığın ne olduğuna dair ilk izlenimleri verir, ancak ‘mindfulness nedir?’ diye sormak biraz ‘Sanat nedir?’ ya da ‘Aşk nedir?’ diye sormak gibidir. Farkındalığın derinliklerine tam olarak inmek zaman ve keşif gerektirir. Farkındalık deneyiminde, hayatlarımızı hayal bile edemeyeceğimiz şekillerde zenginleştirebilecek bir anlam ve nüans zenginliği vardır.” Joseph Goldstein

Evet, Mindfulness artık bayatlamış bir kelime ve aşırı kullanılmış her kavram gibi içi de boşalmış gibi görünüyor ancak Joseph Goldstein‘ın da dediği gibi bir yanıyla da sanat gibi; yüzlerce yıl kullansak da bu kavramı, bir dönemin geçici hevesi gibi görünse de insanın insan olma yolculuğunun vazgeçilmez bir aracı. Son birkaç on yılda ismi mindfulness olsa da esasında tüm bilgelik öğretilerinde hep farklı isimlerle anıldı ve sayısız insan tarafından uygulandı. 60’larda, 70’lerde hatta bundan 10 yıl önce bile “anda kalmak” gibi deyişlerle “mindfulness” demeden aynı şeye işaret ediliyordu. Ana akıma sızmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, hala bu aracı kullanarak kendi varoluşumuzu anlamaya ve derinleşmeye devam ediyoruz. Joseph Goldstein’ın dediği gibi “mindfulness nedir?” sorusu, “sanat nedir?”, “aşk nedir?” sorusu gibi, kavramın derinliklerine inebilmek zaman ve keşif gerektiriyor.

Neden önemlidir? sorusu içinse hem bilimsel hem de geleneksel yollarla sayısız çalışma yapılmış ve yapılmaya da devam ediliyor. Buddha ise mindfulness’un önemini cesur ve açık bir ifadeyle takdim eder:

Bu, varlıkların arınması için, keder ve hüznün üstesinden gelmek için, acı ve yasın ortadan kalkması için, doğru yola erişmek için, nibbāna'nın gerçekleşmesi için doğrudan yoldur - mindfulness’un dört temeli.

Kelime olarak sıradanlaşmış olsa da ızdırabı sonlandırmanın yolu olarak mindfulness asla eskimiyor. O halde yaşamlarımızı bu öğretiye göre hizalamamızın hem kendimize hem de hayatımızda olan herkese faydası var.

Mindfulness Çalışma Grubu Nedir?

Mindfulness çalışma grubu, 4-6 kişiden oluşan ve Eda’nın mentorlüğü eşliğinde ilerleyen 5 haftalık bir program. Mindfulness Çalışma Grubu’nun amacı katılımcılara mindfulness öğretmekten ziyade bu kadim öğretiyi grup dinamiği içerisinde uygulamak, araştırmak, yeniden keşfetmek ve daha da derinleşip zenginleştirmek. Ayrıca Mindfulness öğretisi ve pratikleri grup olarak hem seküler hem de geleneksel metinler üzerinden inceleniyor, popüler Mindfulness öğretisinin yanlış anlaşıldığı ve eksik kaldığı yerler üzerinde duruluyor.

Bu program bu alanda yapılan mindfulness kurslarından farklı bir formda ilerliyor. Yaygın mindfulness kurslarında katılımcılar pasif bir konumda, eğitmenin anlattıklarını dinleyerek süreci tamamlarlar. Mindfulness mentorlük programında ise eğitmen kadar katılımcılar da aktiftir, konuşur, paylaşır, hayatında öğretiyi uygulayıp uygulayamadığı yerleri anlatır ve beraber tefekkür edilir. Hem eğitmen & mentor hem de diğer katılımcılarla bağ kurularak mindfulness öğretisi öğrenilmesi gereken bir konu olmaktan çıkar, deneyimlenen bir öğretiye dönüşür. 

Küçük bir grupta olmanın getirdiği güven ve samimiyetle katılımcılar daha rahat mevcut olabilirler. Aynı yolu beraber yürümenin getirdiği aidiyet duygusu deneyimlenir ki bu öğretinin kendisi kadar kıymetlidir.  Ayrıca çalışma grubuna şunlar da dahildir :

         

  • Eda’yla 10 dakikalık birebir buluşmalar. ( grup buluşmalarından önce veya sonra olacak şekilde 5 hafta boyunca dileyenler için birebir kısa mentorlük seansları) 

  • Her hafta paylaşılacak konuyla ilgili okumalar ( Türkçe’ye henüz çevrilmemiş kaynaklardan çeviriler)

  • Whatsapp veya telegram grubu ( katılım zorunlu değil)

  • 5 hafta boyunca erişime açık olan buluşma kayıtları

Katılım Koşulları

  • Daha önce mindfulness ve meditasyon üzerine bilgisi ve deneyimi olan ya da olmayan herkes katılabilir. 18 yaş üstü herkese açık bir programdır.

  • Kameralar açık katılım zorunludur.

  • Bu aktif bir grup çalışmasıdır, 5 haftanın en az 4’üne katılmanız önerilir. 

  • Programa katılanlar, daha sonra Eda tarafından dharma temelli açılacak olan diğer program ve inzivalara katılım ön koşulunu sağlamış olur. 

Süre ve Tarihler

18 Ağustos 2025

25 Ağustos 2025

1 Eylül 2025

8 Eylül 2025

15 Eylül 2025

5 hafta boyunca her pazartesi saat 12:00-13:30 saatleri arasında

Kontenjan 4-6 kişiden oluşur.

Ücret ve İade Koşulları

Mindfulness Çalışma Grubu için katılım bedeli kdv dahil 6000 tl’dir.

Program başlamadan önce kayıt iptali olduğunda program ücretinin % 30’u kesilip geri kalanı iade edilir, program başladıktan sonra ise ücret iadesi yapılmaz.

Ödeme seçenekleri ve kayıt için lütfen aşağıdaki e-mail adresine yazınız.

edaocakegitim@gmail.com

Katılanlar ne dedi?

“Eda ile 5 haftalık mindfulness çalışmamızdan evvel, farklı kolaylaştırıcılardan/eğitmenlerden mindfulness’ı dinlemiştim. Ama daha önce hiç bu kadar kalbime işlememişti. Bunun başlıca sebebi bence, Eda’nın anlattığı her şey üzerinde kendi yaşamında uzunca süredir düşünüyor olması ve bize aktardığı her şeyi kendisinin de bizzat yaşamına katmış olması. Eda’nın beş oturumda sunduğu aktarımları oldukça sistematik ve özenle planlanmış, ancak hiçbiri salt bilgi değil, deneyim ve yaşama katılmış sahici bir bilişin ürünü. Kendi hayatını öğrettiği yolda yaşama gayretinde olan birinden mindfulness öğrenmek benim için gerçekten farklı ve özel bir deneyimdi. Eda’nın mindfulness’ı öğretme biçimi ile, geçirdiğimiz beş haftanın sonunda yalnızca mindfulness öğrenmedim, aynı zamanda yaşamda benimle olacak bir alet çantası, bir düşünme biçimi çerçevesi edindim. Programın küçük bir grupla yürütülmesi, diğer katılımcıların da özeni ve değerli paylaşımları ile öğretici, güvenli, kucaklayıcı, samimi bir alanda öğrenmemizi ve pratik yapmamızı sağladı. Eda’nın özenle seçtiği ve tercüme ettiği materyallerle bizi beslemesi, gönderdiği metinler üzerine Whatsapp grubundan yaptığımız yazışmalar da buluşmalarımız dışında da konular üzerine tefekkür etmemizi ve derinleşmemizi sağladı. Ayrıca yaptığımız birebir görüşmede, pratiğim üzerine zorlandığım yerleri paylaşmak ve Eda’dan bireysel yönlendirme almak da kıymetliydi; zira grubumuzda hem benim gibi düzenli pratiği olmayan katılımcılar, hem de pratiğinde derinleşmiş katılımcılar vardı. Bireysel görüşme, kendi spesifik sorularım açısından verimli oldu. Programa dair farklı olmasını arzulayabileceğim tek şey daha uzun olması olurdu!

Gülce Korkmaz