Aidiyet Programı
“Peki bizler, kabilesi olmayan, atalarıyla bağları kopmuş, geleneğin besleyici nehirleri kuruduğu için susuz kalmış, kültürel yoksunluk içerisinde olan ve patriyarkanın dayattıklarıyla bedeninden dahi sürgün etmiş bizler bu çağda ne yapacağız?”
— Eda Ocak
Aidiyet programı, Eda Ocak tarafından geliştirilen, içerisinde dharma temelli farkındalık pratikleri olan yetişkinlere yönelik bir mindfulness programıdır. 10 Hafta sürer ve zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşir.
Aidiyet programının amacı birçoğumuzun derinden hissettiği ama dile getirmekte zorlandığı aidiyetsizlik yaramıza farklı perspektiflerden bakabilmek ve onunla daha bilinçli bir yerden ilişkilenmemizi sağlamak üzerinedir.
Günümüz koşullarında aidiyetsizlik ve köksüzlük geçmişe oranla çok daha fazla hissediliyor. Yaşadığımız topraklara, topluma, kültüre, atalarımıza, ailemize, partnerimize, bedenimize, işimize, yeryüzüne ve kendimize ait hissetmediğimiz için deneyimlediğimiz birçok acının sebebini ise aidiyetsizliğe bağlamıyoruz.
Eda’nın kendisinden “ Dream Work” eğitimi aldığı, “Belonging” kitabının yazarı Toko-Pa Turner diyor ki;
“Keder, ölüm, yas ve yetersizlik gibi, aidiyetsizliğin de utanç verici olduğuna ve gözlerden saklanması gerektiğine inandırılmışızdır. Büyük ironi şu ki, modern kültür bir yabancılaşma salgınından muzdarip, ancak çoğumuz aidiyetsizliğimizde yalnız hissediyoruz, sanki herkes bizim dışında olduğumuz şeyin içindeymiş gibi. Ve yabancılaşma deneyimimiz hakkında sessiz kalmak, büyük ölçüde, bunun devam etmesine izin veren şeydir.”
Aidiyet Programının çıkış noktası tam da burası; aidiyetsizliği yokmuş gibi yapmayı bırakmak ve adını koyup onu dillendirmek ve onunla çalışmak… Böylelikle aslında hep buraya ait olduğumuzu hatırlamak, yaşamla daha canlı ve samimi bir bağ kurmayı yeniden öğrenmek.
Aidiyeti uyum sağlamak olarak deneyimlediğimiz bu modern zamanlarda, o boşluk hissinin sebebinin aslında bu sahte “aidiyet” olduğunu anladığımızda ne yapabiliriz? Aidiyetsizliğin temel sebeplerinden biri de uyum sağlamaya çalışırken sürgüne gönderilen parçalarımız. Uyum sağlamak adına dış dünyada kabul görmeyen özelliklerimizi sürgüne, yani karanlığa göndermeyi öğrenerek kendimizden kopuyoruz, bedenimizden kopuyoruz. Eda’nın bu programı geliştirirken dikkat ettiği bir husus da bu; doğru farkındalık pratikleri ile her bir katılımcının sürgüne gönderdiği parçaları ile yeniden buluşması, yeniden kendine ve bedenine ait hissedebilmesi.
Aidiyetsizliğe dair her bir meselenin incelikle açılıp üzerine tefekkür edildiği bir program olmasına rağmen aidiyeti sadece entelektüel bir mesele olarak ele alamayız. Bu sebeple Eda’nın Budist öğretmenlerinden öğrendiği ve yıllardır pratik ettiği mindfulness ve meditasyon çalışmaları Aidiyet Programı’nın en önemli içeriğidir.
Aidiyet Programı İçeriği
Atölye 0 : Oryantasyon ve RAIN partner tanışma
Atölye 1: Aidiyetin Katmanları
Atölye 2: Bağlı Varoluş
Atölye 3: Aidiyetsizlikle Çalışmak
Atölye 4: Bedene Ait Ol
Atölye 5: Kendini Tanı
Atölye 6: Karanlığını Tanı
Atölye 7: Kendini Sev
Atölye 8: Kendine Ait Ol
Atölye 9: Kapanış : Entegrasyon
Aidiyet Programında Neler Keşfedeceksiniz?
Aidiyetsizliğin birçoğumuzda açtığı yaralara beraber bakacağımız için bu ortak insanlık halinde yalnız olmadığını görüp hissetmeyi
Kültürün ve patriyarkanın yarattığı köksüzlüğün ve kendinden kopukluğun deneyimlediğin aidiyetsizlikle bağlantılarını görebilmeyi ve kendine karşı daha anlayışlı ve şefkatli olmayı
Zihnini daha yakından tanımanı sağlayacak meditasyon ve mindfulness pratikleriyle kültürün zihninde işgal ettiği düşüncelerle kendini daha az özdeşleştirmeyi
Budist öğretinin temelini oluşturan ve günümüzde bilim insanları tarafından da kabul görmeye başlayan bağlıvaroluş, biraradavaroluş gibi kavramlarla açıklanan hakikat üzerine tefekkür edip aslında hep ait olduğunu keşfetmeyi
Bedenine ait hissetmeyi ya da bu aidiyeti güçlendirmeyi
Atalarınla, doğayla, yeryüzüyle olan bağlantını hatırlamanı sağlayacak pratiklerle aidiyeti çok boyutlu bir seviyede deneyimlemeyi.
Budizm temelli mindfulness ve meditasyon pratikleriyle kendinden ve yaşamdan koptuğun her an tekrar bağlantıya geçmeyi
Uyum sağlamak adına vazgeçtiğin her bir parçanla yeniden buluşarak daha kendine ait ve daha canlı, neşeli bir varolma halini deneyimlemeyi
Katılım Koşulları
18 yaş üstü herkese açık bir programdır.
Katılımcıların 10 hafta boyunca atölyelere canlı olarak katılmaları beklenir. Devamsızlık süresi 3 haftayı geçtiğinde ise katılımcı ile atölyelerin kayıtları paylaşılmaz ve ücret iadesi yapılmaz.
Katılımcıların kameraları açık bir şekilde katılmaları gerekmektedir (zorunlu durumlarda kısa süreliğine kapatılabilir)
Program başlamadan önce kayıt iptali olduğunda program ücretinin % 30’u kesilip geri kalanı iade edilir, program başladıktan sonra ise ücret iadesi yapılmaz.
Aidiyet Programı Süre ve Tarihleri
15 Ekim, 22 Ekim, 29 Ekim, 5 Kasım,12 Kasım,
19 Kasım, 26 Kasım, 3 Aralık, 10 Aralık, 17 Aralık
10 hafta boyunca her salı , 20:30- 22:30 saatleri arasında
Atölye 0: 1 Saat sürer.
Atölye 1-9: 2 Saat sürer.
Aidiyet Programı Materyalleri
Aidiyet ve aidiyetsizlikle bağlantılı önemli içerikler Türkçe çevirisiyle her hafta e-posta yoluyla paylaşılacak.
Katkı Payı ve Ödeme
Bütçenize uygun olan katkı payını seçip ödemenizi yapabilirsiniz.
Temel Katkı / Önerilen (5800tl KDV dahildir)
Asgari Katkı (4650tl KDV Dahildir)
Sponsor Katkı (6950tl KDV dahildir).
Neden üç farklı katkı payı var? Adil ücretlendirme nedir?
Bu programa katılmak isteyen ancak bütçesi buna uygun olmayanların da katılabilmesi için. Adil ücretlendirme tek bir ekonomik plana hitap etmek yerine çeşitliliği onurlandırır ve olabildiği kadarıyla adil imkanlar sunar.
Neye göre karar vermelisiniz?
Asgari Katkı : eğer kiranızı, faturalarınızı ve temel ihtiyaçlarınızı ödeyebiliyorsanız ve kendinizi geliştirmek için ayrı bir bütçeye de kısmen imkanınız varsa asgari katkı payını tercih edebilirsiniz.
Temel Katkı : eğer kiranızı, faturalarınızı ve temel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla ödeyebiliyorsanız ve kendinizi geliştirmek için ayrı bir bütçeyi rahatça ayırabiliyorsanız temel katkı payını tercih ediniz.
Sponsor Katkı : ekonomik durumunuz bu programa kayıt olmak isteyip de hiç bütçesi olmayanlara da destek sunmak için müsaitse sponsor katkı payını seçebilirsiniz.